Jak ukisić kapustę

Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa. A najwięcej witamin ma kapusta domowa. Kiszona kapusta w domu jest dużo zdrowsza niż ta, którą możemy kupić w sklepie. A samo kiszenie nie jest trudne. Zatem jak ukisić kapustę samodzielnie?

Co potrzebujemy do kiszenie kapusty?

Jak ukisić kapustęPrzede wszystkim musimy zaopatrzyć się w… kapustę. Najlepiej jeżeli będzie to kapusta posadzona samodzielnie lub kupiona bezpośrednio od rolnika. Oprócz tego będzie nam potrzebna także marchewka (także najlepsza będzie z uprawy ekologicznej). Z przypraw przyda się sól oraz kminek. Ważne są także naczynia, jakie będzie potrzebować. Najlepiej kupić beczkę do kiszenia kapusty lub sterylne plastikowe wiaderko. Dobrze sprawdzą się także specjalne worki do kiszenia kapusty. Będzie nam także potrzebna szatkownica do kapusty. Dlatego najlepiej najpierw zaopatrzyć się w te rzeczy, a dopiero później zabrać się za kiszenie.

Jak ukisić kapustę?

Najpierw należy dokładnie umyć kapustę oraz obrać ją z zewnętrznych brzydkich liści. Następnie przekrajmy ją na pół i wycinamy twardy głąb. Następnie szatkujemy kapustę. Jeżeli nie posiadamy szatkownicy można ją pociąć za pomocą noża, jest to jednak dużo bardziej czasochłonne. Marchew również należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Przygotowujemy naczynie do kiszenia kapusty. Mieszamy kapustę, marchewkę, sól i kminek. Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu. Odstawimy ją na godzinę, a następnie ubijamy. Można to robić ubijakiem, wałkiem tak, by kapusta puściła jak najwięcej soku. Warto pamiętać o proporcjach: na jeden kilogram kapusty powinno się dać jedną łyżkę soli. Przesolona kapusta straci swój smak. Kapusta powinna być w całości przykryta sokiem, który puścił w trakcie ubijania. Należy odciąć od niej dopływ powietrza. W tym celu należy ją przykryć, np. talerzem i dociążyć. Sam proces kiszeni kapusty drwa około 10 dni. Na początku kapustę należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Ukiszoną kapustę możemy przełożyć do słoików. Nada się idealnie jako dodatek do niedzielnego obiadu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here