jak usmażyć stek

Na pewno wiele osób słyszało o stekach, lecz nigdy nie próbowało ich usmażyć. Pewnie zadają sobie pytanie jak usmażyć stek, aby był zjadliwy. Jest to dość proste, chociaż nie każdy to potrafi. Poniżej przedstawię, jak usmażyć stek, którym na pewno będziecie zachwyceni oraz porady, aby danie wyszło takie jak chcemy.

Jak usmażyć stek?

jak usmażyć stekPotrzebujemy patelni grillowej, która musi być rozgrzana do minimum 150°C. Na taką patelnie możemy dopiero wrzucać nasze mięso, patelnia nie może być nierozgrzana, ponieważ stek nam nie wyjdzie. Pamiętajmy również, aby nie smażyć mięsa świeżo wyjętego z lodówki. Mięso należy wyciągnąć minimum 30 minut przed grillowaniem. Jeśli wrzucisz mięso prosto z lodówki na rozgrzaną patelnie mięso dostanie szoku termicznego i wysmaży się nierównomiernie. Niektórzy mówią, że steków nie należy solić przed grillowaniem. Jest to nieprawda. Podczas smażenia mięso się ścina i sól nie będzie mogła wniknąć do środka. Przed smażeniem należy je posolić. Wtedy sól będzie mogła wchłonąć się w mięso.

Ważną radą w smażeniu steków jest niedotykanie mięsa przez pierwsze minuty smażenia. Należy poczekać, aż mięso zbrązowieje i stworzy skorupę. Wtedy wszystkie aromaty, soki zostaną zatrzymane w środku mięsa. Trzeba również pamiętać, aby używać szczypców do przekręcania steków, a nie zwykłego widelca, ponieważ mięso może zostać nakłute.
Dlaczego nie powinno się nakłuwać mięsa podczas smażenia? Sok z wnętrza mięsa wtedy wypłynie na patelnie i mięso straci swój aromat i smak. Aby zobaczyć czy mięso jest wysmażone należy go dotknąć. Im jest bardziej twarde, tym jest bardziej wysmażone. Przed przewróceniem nie zapominajmy o posoleniu drugiej strony. Ważną końcową zasadą jest również niekrojenie steków od razu po usmażeniu. Powinniśmy odstawić je spokojnie na talerz i chwilę poczekać. Jeśli byśmy je pokroili od razu krew z wnętrza wypłynie, dzięki czemu mięso stanie się twarde. Odstawienie mięsa będzie umożliwiało równomierne rozpłynięcie się krwi i soków po całym kawałku steku. Wtedy mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach.

Czy smażony stek jest zdrowy?

Kiedy często zajadasz się smażonymi steakami, to z pewnością zastanawiasz się czy takie danie jest w pełni zdrowe. Niestety w ty wypadku mamy do czynienie z jedzeniem bardzo niezdrowym. Co nie oznacza, że nie możemy go spożywać. Oczywiście że możemy. Nie powinien jednak on stanowić podstawy naszej diety. Dlaczego smażony stek zasadniczo jest potrawą niezdrową? Przede wszystkim stek to mięso czerwone, czyli w porównaniu z innymi rodzajami mięsa, najbardziej niezdrowo i niepożądane w diecie. Naukowcy i dietetycy od lat alarmują o złym wpływie na nasze zdrowie czerwonego mięsa. Jednak ludzie niewiele sobie z tych zaleceń robią i nadal w dużych ilościach zjadają wołowinę, czy też wieprzowinę. A wystarczyłoby tylko ograniczyć spożycie tego rodzaju mięsa.

jak usmażyć stekDrugim czynnikiem mającym zły wpływ na nasze zdrowie jest zastosowany w tym wypadku sposób obróbki cieplnej, czyli smażenie. Tutaj specjaliści od lat biją na alarm – smażenie jest bardzo niezdrowe. Jednak niestety smażone potrawy są smaczne i ludziom trudno tak przygotowane dania wykluczyć ze swojego jadłospisu. Podczas smażenie przede wszystkim uwalniane są niebezpieczne związki, które są mają bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Dodatkowo smażone potrawy tracą wiele cennych składników. Znacznie lepszym sposobem na przygotowanie potraw jest gotowanie i to najlepiej na parze. Wówczas nie ma tak znaczącej utraty cennych minerałów. Smażenie jednak pozbawia potrawy cennych właściwości.

Smażony stek – kiedy go podawać?

Niewątpliwie jeśli zastanawiasz się kiedy najlepiej przygotować smażony stek, to trzeba przyznać, że świetną opcją jest choćby letni impreza przy piwie. Smażony stek i kufel piwa komponują się bowiem znakomicie. W ogóle najlepiej więc stel podawać właśnie okazjonalnie. Raczej należy unikać go w codziennych obiadach, ponieważ wówczas zjadalibyśmy go zdecydowanie częściej.

Jak smażyć?

Jak już wiemy smażenie nie jest najzdrowsze. Jak jednak smażyć, aby taka potrawa była możliwie jak najmniej szkodliwa dla naszego zdrowia? Przede wszystkim zawsze używajmy świeżego oleju. Najlepszym wyborem będzie olej rzepakowy, ewentualnie oliwa z oliwek. Nie przesadzajmy również z ilością tłuszczu na patelni. Wystarczająca będzie taka ilość, która pozwoli na nieprzywieranie steku do patelni. Po ukończeniu smażenia warto stek, ale również inną mięsną potrawę przełożyć na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Oczywiście dbajmy również o czystość patelni. Niedopuszczalne są jakiekolwiek pozostałości po poprzednim smażeniu. Przypalona patelnia z zaschniętymi pozostałościami po poprzedniej potrawie to już w zasadzie trucie samego siebie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here