Jak zawijać gołąbki

Każda początkująca gospodyni domowa w pewnym momencie staje przed nie lada wyzwaniem, którym jest przygotowanie klasycznej polskiej potrawy – gołąbków. Jak wiadomo w tradycyjnym przepisie mamy w zasadzie trzy główne składniki: mięso mielone, ryż (lub kasza) jako wypełniacz, no i oczywiście kapusta, w którą zawija się przygotowany farsz. Przepisów na przygotowywanie farszu jest naprawdę wiele, najczęściej dodaje się rozdrobnione cebulę i czosnek do mięsa mielonego wymieszanego z ryżem lub kaszą i przyprawia solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Jednak kluczowa wydaje się kwestia: jak zawijać gołąbki?

Jak zawijać gołąbki?

Jak zawijać gołąbkiSurowa kapusta jest przecież twarda, nieelastyczna i nie nadaje się do zawijania. Jest kilka metod jej przygotowania, ale najbardziej popularne jest wykrojenie najtwardszej części ze środka główki kapusty (tzw. głąba), nacięcie zewnętrznych liści u podstawy (zabieg ten powinien ułatwić potem oddzielanie pojedynczych liści od główki) i zanurzenie jej we wrzątku na kilka minut. Tak sparzone miękkie liście z łatwością odchodzą od kapusty. Oczywiście po zdjęciu wierzchnich liści należy zanurzać kapustę ponownie. Dobrym pomysłem jest wykrojenie lub rozbicie młotkiem najtwardszych końcówek liści co ułatwi późniejszy proces zawijania.

Pozostaje zatem odpowiedzieć na pytanie jak zawijać gołąbki gdy mamy już przygotowany farsz i kapustę, która jest na tyle elastyczna by móc formować z niej gołąbki. Należy nałożyć farsz na początek liścia, tam gdzie jest on największy i najgrubszy tzn przy łodydze. Ilość nadzienia zależy oczywiście od kapusty, trudno podać tu uniwersalną miarę.

Gołąbek musi być zwarty

Następnie należy płynnym ruchem zawinąć jednym obrotem farsz na całej długości liścia, a następnie zewnętrzne boki (jednocześnie prawy i lewy bok) schować do środka. Na koniec należy zawinąć taką kieszonkę do końca liścia. Trzeba pilnować, aby zawinięcie nie pozostawiało za dużo powietrza w środku, należy dbać, aby gołąbek był ciasny i zwarty. Dzięki temu nie rozpadnie się podczas obsmażania i duszenia, co jest kolejnym krokiem w ich przygotowaniu. Na koniec zalewa się gołąbki sosem pomidorowym, który doskonale uzupełnia smak kapusty i mięsa mielonego.

[Głosów:7    Średnia:2/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here