Jak zrobić leczo

Czy szukacie jakiejś fajnej, ale niedrogiej potrawy, którą będziecie mogli zaserwować swoim bliskim? Proponujemy Wam leczo. Jest to danie bardzo popularne i lubiane przez wszystkich naszych rodaków, chociaż należy wyjaśnić, że nie pochodzi ono z naszego kraju.

Skąd pochodzi leczo?

Jak zrobić leczoJest to typowe węgierskie danie, które naprawdę cieszy wiele podniebień, również te najbardziej wymagające. Jeżeli myślicie, że skoro nie pochodzi z naszego kraju, to musi być skomplikowane w przyrządzeniu to bardzo grubo się mylicie. Leczo to jedno z tych dań, które w bardzo łatwy sposób można przyrządzić. Zanim jednak zabierzecie się za jego realizację, to warto sobie uświadomić fakt istnienia wielu rodzajów tej jakże wybitnej i smakowitej przyprawy. W końcu ta potrawa przez tyle lat ewoluowała, że naprawdę istnieje kilka opcji jej smaku, jej składników, że można się w tym pogubić. My porozmawiamy chyba o najłatwiejsze wersji tego dobrego i jakże smakowitego dania, które na pewno podbije Wasze kubki smakowe.

Jak zrobić leczo?

Jak zrobić leczo? W pierwszej kolejności będzie potrzebna Wam kiełbasa. Jaka? Może to być typowa węgierska kiełbasa o wyrazistym smaku lub nawet popularna u nas kiełbasa śląska, czy też tradycyjna. Jej ilość zależna jest od Was, czy chcecie więcej kiełbasy, czy mniej. Całą kiełbasę musicie pokroić na kawałki, najlepiej w ćwiartki. Potem musicie zakupić paprykę i cebulę. dobrze by było, aby dobrać do tej potrawy paprykę czerwoną, zieloną i żółtą, aby smak był bardziej różnorodny. Tak samo możecie zrobić z cebulą – zwykłą oraz czerwona będzie najbardziej wskazana. Do tego wybierzcie ładną i zieloną cukinię razem z pieczarkami. Wszystkie warzywa musicie pokroić na kawałki. Razem z kiełbasą wszystko musicie wrzucić do garnka i podsmażać wszystko, jednak nie za długo. Dolewacie do tego wody i gotujecie dłuższą chwilę, aby wszystko zmiękło. W następnej kolejności przyrządzacie sos. Może to być sos własnej produkcji (przepis na sos węgierski znajdziecie w sieci) lub możecie wykorzystać typowe sosy ze słoików, gotowe do zakupienia w markecie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here