Dieta przy antybiotyku

Przyjmując antybiotyk, należy otoczyć swój osłabiony organizm szczególną opieką. Co to oznacza? Oprócz oszczędzania się, unikania wytężonego wysiłku fizycznego oraz dbania o odpowiednią ilość i jakość wypoczynku, pomocne okazują się pewne zmiany w jadłospisie. Jak powinna wyglądać dieta przy antybiotykoterapii? Co jeść przy antybiotyku, by szybko wrócić do pełni sił? Oto kilka zasad, o których warto pamiętać.

Zasada 1: Pamiętaj o probiotykach

W trakcie kuracji antybiotykiemzwykle zaleca się więc, by dieta przy antybiotykoterapii była wzbogacana o probiotyki, które mogą wspierać mikrobiom jelitowy. Preparaty probiotyczne zazwyczaj mają formę kapsułek lub – w wersji dla dzieci – wygodnych do aplikacji kropli i są dostępne bez recepty. Kiedy brać probiotyk – przed czy po antybiotyku? Raczej to drugie: przyjmuje się, że najlepiej robić to ok. 2-3 godzin po przyjęciu antybiotyku.

Warto pamiętać także o dostarczaniu organizmowi naturalnych probiotyków, obecnych w różnego rodzaju produktach fermentowanych. Co pić i co jeść przy antybiotyku, by dodatkowo wspierać mikroflorę jelitową?

  • fermentowane przetwory mleczne: kefir, jogurt, maślanka, zsiadłe mleko, mleko acidofilne
  • naturalny kwas chlebowy
  • kombuchę – słodki, musujący napój z fermentowanej czarnej lub zielonej herbaty
  • kiszonki przygotowane w solance: kiszone ogórki, kapustę, kimchi (kapustę pekińską po koreańsku)
  • japońską pastę miso – z fermentowanej soi i brązowego ryżu

Należy jednak pamiętać, że produkty mleczne mogą wchodzić w interakcje z niektórymi antybiotykami – jeśli masz wątpliwości czy podczas antybiotykoterapii możesz spożywać przetwory mleczne porozmawiaj na ten temat z lekarzem lub farmaceutą.

Zasada 2: Jedz lekkostrawne posiłki

Osłabiony przez działanie antybiotyku układ trawienny może mieć spore problemy z normalnym funkcjonowaniem. By więc dodatkowo go nie obciążać, unikaj przez jakiś czas ciężkostrawnych potraw. Co jeść przy antybiotyku? Zamień dania smażone i grillowane na posiłki gotowane na parze, a tłuste sosy – na ich lżejsze odpowiedniki, np. na bazie jogurtu czy kefiru. Postaraj się na jakiś czas odstawić ciężkostrawne czerwone mięso, sięgając raczej po drób i ryby. Dobrze sprawdzą się też lekkie, kremowe zupy warzywne.

Zasada 3: Sięgaj po warzywa, owoce i zboża

Twój organizm nie będzie funkcjonował właściwie, jeśli nie dostarczymy mu odpowiedniej porcji witamin i składników mineralnych. Zadbaj więc o to, by Twoja dieta była różnorodna i bogata we wszystkie niezbędne elementy w naturalnej, łatwo przyswajalnej formie.

Najlepszym źródłem składników odżywczych kluczowych dla zdrowego i harmonijnego działania organizmu są oczywiście sezonowe warzywa i owoce. Najcenniejsze okazują się jedzone na surowo, ale jeśli w takiej formie podrażniają wrażliwy podczas antybiotykoterapii układ trawienny, lepiej ugotować je na parze. W jadłospisie przy kuracji antybiotykiem powinny też znaleźć się bogate w błonnik i mikroelementy produkty pełnoziarniste: ciemne pieczywo, muesli czy kasze.

Artykuł sponsorowany.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here