Stres to ogromne zagrożenie, a w obliczu pandemii i niespodziewanych zmian szczególnie łatwo o zwiększenie poziomu napięcia. Warto poznać podstawowe zasady budowania odporności na stres i odkryć rolę diety w walce ze stresorami.
Odporność na stres – dlaczego jest teraz tak ważna?
Pandemia COVID-19 przewróciła nasz świat do góry nogami. Stresory, które do tej pory odczuwaliśmy, nabrały nowej mocy. Boimy się o zdrowie swoje i najbliższych. Co więcej, izolacja i kwarantanna przyczyniły się do rozluźnienia relacji społecznych i zamknięcia niektórych sektorów gospodarki, co spowodowało wzrost odczuwanego lęku o przyszłość, miejsca pracy i to, jak będziemy funkcjonować w ciągu najbliższych miesięcy walki z pandemią.
Długotrwały stres obniża nasze samopoczucie, powoduje drażliwość, problemy z koncentracją, kłopoty z zasypianiem. Wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie całego organizmu.
Dlatego powinniśmy zadbać o to, aby stres nas nie zdominował. Warto budować odporność na stres i nauczyć się radzić sobie ze stresorami.
Jak radzić sobie ze stresem?
Co możemy zrobić, gdy odczuwamy dyskomfort związany ze stresem?
- Odżywiać się we właściwy sposób – niżej piszemy więcej na ten temat.
- Działać w kierunku poprawienia samoświadomości – pomogą w tym techniki mindfulness i na przykład ćwiczenia oddechowe.
- Zadbać o ruch – to doskonała metoda na pobudzenie hormonów szczęścia, które poprawią samopoczucie.
- Wysypiać się – nocny wypoczynek jest kluczem do utrzymania zdrowia zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Brak snu prowadzi do pogłębienia się stresu.
- Określić jasne ramy i pilnować granic między pracą a wypoczynkiem – to szczególnie ważne w przypadku osób, które pracują zdalnie.
Jak budować odporność na stres i co powinna zawierać dieta na stres?
Dieta na stres ma być przede wszystkim zdrowa. Oznacza to, że musimy odżywiać się produktami pełnowartościowymi, najlepiej nieprzetworzonymi. Całość powinna być zgodna z naszym zapotrzebowaniem – nie tylko pod względem kalorii. Mowa tutaj także o makroelementach takich jak tłuszcze, białka i węglowodany.
Dosyć często zapominamy o zdrowych proporcjach tych trzech składników wobec siebie i zamiast tego skupiamy się na ograniczaniu tłuszczu lub węglowodanów. Obydwa z nich są jednak wymagane dla sprawnej pracy organizmu. Gdy nie jemy wystarczającej ilości tłuszczu, może się okazać, że mikroskładniki zawarte w pełnowartościowych posiłkach nie będą się rozpuszczać i przyswajać do naszych komórek. Jednym z nich może być magnez – to bardzo istotny składnik diety na stres. Węglowodany powinny z kolei stanowić główne źródło naszej energii. Warto także spożywać odpowiednią ilość witaminy B6.
Aby zbudować odporność na stres, warto stosować odpowiednie suplementy diety. Ich głównym składnikiem jest ashwagandha, która jest rośliną adaptogenną, czyli taką, która oddziałuje na stres.
Źródła:
- Helping children cope with stress during the 2019-nCoV outbreak, WHO
- Pojęcie stresu w medycynie i psychologii, Agnieszka Grygorczuk, Samodzielny Publiczny Psychiatryczny Zakład Opieki Zdrowotnej im. dr. St. Deresza w Choroszczy
- Postawy żywieniowe a radzenie sobie ze stresem studentów kierunków nauczycielskich, Agnieszka Buczak, Annales Universitatis Marie Curie-Skłodowska Lublin-Polonia, 2018