Na wigilijnym stole, według tradycji, obowiązkowo powinno pojawić się 12 potraw. O ile jednak dawniej układ świątecznego menu był raczej trwały i niezmienny, dziś w wielu domach ta sytuacja się zmienia i niektóre potrawy wigilijne (np. te niezbyt lubiane przez domowników) zastępuje się innymi daniami. W tym małym „oszustwie” ważną rolę odgrywają śledzie – można je bowiem przyrządzić na wiele różnych sposobów i… każdy z nich potraktować jako odrębne danie.
Jeśli więc twoja rodzina nie przepada za kutią czy kluskami z makiem i z chęcią wymieni je na dobrą śledziową przystawkę, koniecznie sprawdź 5 najlepszych wigilijnych potraw ze śledziem w roli głównej!
- Śledzie w oleju
Zacznijmy od prawdziwej wigilijnej klasyki. Proste, ale pyszne śledzie w oleju to dla wielu z nas smak świąt, jaki pamiętamy z dzieciństwa – dość skromnych, magicznych, spędzanych w rodzinnym gronie. Warto je więc przyrządzić choćby ze względów sentymentalnych. Jeśli chcesz, by były bardziej wyraziste, do zalewy dodaj trochę octu winnego z białego wina oraz nieco oliwy z oliwek. Dzięki temu marynata zyska pełniejszy, głębszy smak.
- Śledzie w śmietanie
Śledzie w śmietanie to kolejny przepis z babcinego zeszytu, o którym warto pamiętać przygotowując wigilię. To jeden z najprostszych pomysłów na śledzie. Ryby muszą po prostu pozostać przez noc w sosie przyrządzonym ze szklanki śmietany, odrobiny soli i pieprzu oraz pokrojonej w piórka cebuli, by wszystkie smaki dobrze się ze sobą przeniknęły. Tę bazę można dodatkowo zmodyfikować, dodając do takiego sosu szczyptę innej ulubionej przyprawy lub zioła – całkiem dobrze pasuje do niego np. słodka papryka czy kurkuma.
- Śledź pod szubą
Wybierając potrawy wigilijne, które zagoszczą na twoim stole w tym roku, nie bój się szukać inspiracji także poza granicami naszego kraju. Ekspertami w przypadku śledzi są nasi wschodni sąsiedzi – przy każdej bardziej znaczącej okazji na ukraińskich i rosyjskich stołach pojawia się śledź pod szubą (czy też, w spolszczonej wersji, pod pierzynką). To warstwowa sałatka śledziowa z pokrojonych filetów śledziowych, gotowanych ziemniaków i buraków, drobno posiekanej cebuli oraz jajek na twardo, ze sporą ilością majonezu. Warzywne dodatki mogą się oczywiście zmieniać – nic nie stoi na przeszkodzie, by w składzie „pierzynki” znalazły się np. marchewki, pietruszki czy ogórki konserwowe.
- Śledzie korzenne
Jeśli masz ochotę na coś bardziej egzotycznego, wypróbuj popularny w ostatnich latach przepis na śledzie korzenne. Bazę ich marynaty stanowi delikatny sos pomidorowy z cebulką i odrobiną czerwonego wina. Najważniejsze są tu jednak przyprawy: cynamon, imbir i goździki, a także aromatyczne liście laurowe i ziele angielskie nadające całości wyraźnie orientalną nutę i… pobudzające apetyt. Po takiej przystawce inne potrawy wigilijne znikną z półmisków w okamgnieniu!
- Śledzie z suszonymi grzybami
Ostatni z naszych ulubionych pomysłów na śledzie wykorzystuje inny składnik, bez którego trudno wyobrazić sobie wigilijne menu, a mianowicie – suszone grzyby. Garść suszonych podgrzybków lub borowików należy namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, a następnie pokroić w drobną kostkę i przesmażyć z cebulą i kilkoma łyżkami ketchupu, doprawiając wszystko ulubionym pieprzem (dobrze sprawdzi się np. pieprz kolorowy). Śledzie, pokrojone w małe kawałki, powinny przed podaniem poleżeć w tak przygotowanym sosie co najmniej kilka godzin.
Który z naszych pomysłów na śledzie wykorzystasz w tym roku?