Gotowanie na parze stało się bardzo popularną metodą. Potrawy gotowane na parze, zachowują swój naturalny smak i kolor, nie zmieniają swojej konsystencji. Prowadząc zdrowy tryb życia, wiele osób decyduje się na tego rodzaju posiłki. Warzywa gotowane na parze, zachowują wszystkie witaminy i minerały. Nie pochłaniamy niepotrzebnych tłuszczy, tak jak podczas smażenia.
Mówi się, że gotowanie na parze wyjaławia potrawy. Co jest nieprawdą, jeśli dobrze doprawimy posiłek, będzie on smaczny i zdrowy.
Więc podpowiem wam jak gotować na parze
W zależności od tego co chcemy ugotować, zasadą jest oszacowanie czasu. Trzeba sprawdzać czy potrawa stała się już miękka. Ale zacznijmy od podkładu. Zakładam, że nie macie specjalnego garnka, przeznaczonego do gotowania na parze. Tak więc, zróbmy to w zwykłym garnku. Najlepiej jest rozpuścić kostkę rosołową w dużym garnku, ale małej ilości wody. Zagotowujemy to. Na garnek kładziemy sito, takie jak na przykład do gotowania pyz. Na sicie umieszczamy przyprawione jedzenie i przykrywamy pokrywką.
Co jakiś czas zaglądamy do garnka, czy woda z rosołem nie wyparowała. Jeśli tak się stało dolewamy nowej. Przy okazji sprawdzamy też miękkość naszej potrawy. Nasze jedzenie przed gotowaniem należy przyprawić, najlepiej sprawdzą się tu zioła. Robimy to dość intensywnie. Można nawet wcześniej posypać przyprawami, żeby nimi przeszło. Pamiętajcie, by nie robić marynat na oleju, bo to zblokuje proces gotowania.
Gotować na parze można wszystko od warzyw, po ryby i drób. Są rzeczy, które trzeba gotować dłużej, ale są też takie, którym wystarczy pół godziny. Wszystko idzie sprawniej, kiedy to mamy specjalny garnek do tego rodzaju potraw. Wtedy można wszystko poukładać na poziomach, według szybkości mięknięcia. Gotowanie na parze jest dobrą metodą dla kobiet w ciąży i małych dzieci, a także dla osób, które chcą się odchudzać lub po prostu zdrowiej się odżywiać. Coraz więcej osób korzysta z takiej metody odżywiania. Coraz więcej osób zaczyna dbać o swoje zdrowie, chcąc smacznie zjeść.