Jakie lecytyny stosuje się w przemyśle spożywczym?

Lecytyna to bardzo praktyczna substancja, która ma ogromny wpływ na pracę naszego organizmu. Dlatego jest nieodłącznym elementem każdej diety. Stosuje się ją także w przemyśle spożywczym. Skąd wynika jej taka popularność?

Czym jest lecytyna?

Lecytyna należy do związku z grupy fosfolipidów, która jest stałym budulcem błon komórkowych. W naszym ciele znajduje się więc w tkance nerwowej, wątrobie, nerkach, mózgu i szpiku kostnym. Najczęściej otrzymuje się ją z soi. O jej właściwościach wiedzieli już mieszkańcy Azji prawie pięć tysięcy lat temu. Lecytyna sojowa, podobnie jak słonecznikowa, jest bogata w kwasy omega-6. Dlatego dla naszego organizmu korzystniejsza jest ta otrzymywana z rzepaku. Zawiera ona kwasy tłuszczowe omega-3, które są dla nas bardzo cenne. Poza tym, lecytyny powinniśmy szukać w kurzych żółtkach, orzechach, fasoli, nabiale, drożdżach, warzywach zielonych, oliwkach, awokado, a nawet w rybach. Jeśli cierpimy na niedobór tego związku, to bez recepty otrzymamy suplementy diety.

Jakie jest lecznicze działanie lecytyny?

Popularność tej substancji wynika z jej prozdrowotnych właściwości. Przede wszystkim chodzi tu o koncentrację oraz pamięć. Na jej poprawę wpływa cholina i kwas linolowy. Dlatego stosowanie lecytyny poleca się osobom pracującym umysłowo, studentom, a także seniorom. Aby poprawić pracę naszego mózgu, powinniśmy przyjmować lecytynę przez trzy-cztery miesiące. Po tym czasie powinniśmy dostrzec poprawę. W ten sposób nie tylko usprawnimy pamięć, ale także zwiększymy jej pojemność. Przyjmowanie lecytyny hamuje także rozwój demencji starczej i chorób układu nerwowego. Sprawdzi się także dla osób żyjących w stresie. Powinny one odczuć stabilizację nastroju i poprawę kondycji psychicznej. Lecytyna wpływa także pozytywnie na pracę naszych narządów. Poprawia pracę wątroby poprzez zmniejszenie jej szkodliwego otłuszczenia. Dlatego powinny ją przyjmować osoby zażywające regularnie leki lub inne substancje, które obciążają narząd. Dbanie o odpowiedni poziom lecytyny w organizmie usprawni też metabolizm i obniży ryzyko powstawania złogów miażdżycowych, czy zakrzepów naczyń krwionośnych.

Po co lecytyna w przemyśle spożywczym?

Oprócz właściwości leczniczych lecytyna jest także wykorzystywana w branży spożywczej.  Wprowadza one znaczne oszczędności w całym procesie produkcyjnym. Zwiększa bowiem trwałość i jakość produktów, zmniejszając przy tym koszty. Do jakich produktów dodaje się tę substancję? Obecna w pączkach powoduje, że sprawiają wrażenie mniej tłustych. Lecytyna poprawia też gładkość i aksamitność czekolady, a wypieki dzięki niej mają miękką skórkę. Obecność lecytyny jest zgodna ze wszelkimi europejskimi normami. W tym miejscu możesz to sprawdzić http://oqema.pl/. Warto wiedzieć, że dodaje się ją także do majonezu, makaronu czy sera. Wszechobecność lecytyny sprawia, że musimy uważać, by nie przekraczać dziennej zalecanej dawki do spożycia. Ta, według specjalistów, wynosi około 2,5g. Na szczęście w artykułach spożywczych znajdują się niewielkie ilości lecytyny. Są one na tyle wystarczające, by pozwalały osiągnąć zamierzony efekt.

[Głosów:4    Średnia:2.3/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here